Отбелязахме Световния ден на мигриращите риби


На 21 април отбелязахме Световния ден на мигриращите риби.Той се чества в цял свят и има за цел да разкаже повече за тези ценни за хората водни обитатели – кои са те, защо мигрират, какво ги заплашва. Над 1500 организации се включиха в Световния ден на мигриращите риби и организираха повече от 550 събития в 63 страни, съобщи Световната фондация по миграция на рибите, базирана във Вашингтон.

WWF България също е част от инициативата. Заедно с Биологическия факултет към СУ организирахме образователни презентации и викторина с награди. Теми на презентациите бяха „богатството на Дунав“ – есетровите риби, преградите по реките и рибните проходи. Подготвихме и изложба, посветена на есетрите, макет на моруна в реален размер (цели 5 метра!) и аквариум с много симпатична чига, за да запознаем съвсем отблизо посетителите с тези удивителни риби. В събитието се включиха над 50 участника, сред които представители на научната общност и на институциите, ангажирани в опазване на есетровите риби.

IMG 20180417 193407 300x179 - Отбелязахме Световния ден на мигриращите риби

IMG 20180417 191250 300x225 - Отбелязахме Световния ден на мигриращите риби

IMG 20180417 190123 258x300 - Отбелязахме Световния ден на мигриращите риби

Специално за повода подготвихме и презентация за есетрите, подходяща за ученици, и я изпратихме до училища и екоклубове. Редица от тях откликнаха положително и я представиха заедно с документалния филм “Тайнствените властелини на Дунав”, посветен на есетрите. По този начин стотици български деца, включително от рибарските общности по Дунав и Черно море, научиха повече за критично застрашените есетри.

300x186 - Отбелязахме Световния ден на мигриращите риби
Общински ученически клуб “Екология и опазване на околната среда” – Лом

За да стигне до широката общественост проблемът с преградите по реките по достъпен начин, организирахме и спускане на каякари по река Искър. Те разказаха за значението на свободно течащите реки от тяхната гледна точка – на хора с ежедневен контакт с реката и местните общности, които зависят от нея.