Рибар от Белене улови руска есетра и я предаде на екипа ни


На 5-ти юни рибарят Росен Бонов от гр. Белене, се свърза с есетровия екип на WWF за уловена в мрежите му млада есетрова рибка. Оказа се, че това е руска есетра (Acipenser gueldenstaedtii), вероятно излюпена през миналата година. Екипът ни измери, маркира и взе генетична проба от рибката. След това рибарят я пусна обратно в реката на спокойно и безопасно място. Това е първата маркирана от нас руска есетра от 5 години насам.

023 300x225 - Рибар от Белене улови руска есетра и я предаде на екипа ни
Освобождаване на руска есетра обратно в Дунав

В Дунав все още се срещат четири вида есетрови риби – чига, пъструга, моруна и руска есетра, като руската е най-редкият от тях, а други два вида – атлантическата есетра и шипът, са вече изчезнали от река Дунав и Черно море. Малките руски есетри обикновено отплуват в Черно море още в края на същото лято, през което са се излюпили. Кое е накарало този екземпляр да остане да презимува в реката, и дали това не е свързано с причините, водещи до изключително бързото изчезване на вида, е една от многото неизвестни около тези емблематични дунавски обитатели.

Екипът ни благодари на Росен и всички дунавски рибари, които вече няколко години подкрепят работата и усилията на WWF България за проучването и опазването на дунавските динозаври.