За поредна година отпразнувахме Есетровата луна

Събитието се проведе на 26.08. във Варна и целеше да запознае местните и гостите на града с чудноватите, но критично застрашени есетри. Тези риби, връстници на динозаврите, все още плуват из Черно море и влизат в Дунав, за да хвърлят хайвера си. Въпреки че обитават Земята повече от 200 милиона години, през последния половин век, вследствие на човешката дейност, са стигнали до ръба на оцеляването.

За да опазим ценните есетри, ние от WWF работим активно в Дунавския и Черноморския регион. Заедно с рибарските общности изследваме и разработваме алтернативни източници на доходи, за да се намали опасността за есетрите. Подпомагаме и институциите в борбата срещу бракониерството, контрабандата и незаконната търговия с месо и хайвер.

Августовското пълнолуние, наречено по стара индианска традиция „Есетрова луна“, беше повод да разкажем на живо и на широката публика за тези удивителни риби. За посетителите подготвихме тематично фотоколажно студио, наблюдения с телескоп, както и скаутски игри за децата. Това стана възможно, благодарение на приятелите ни от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, АстроРефлект и Скаутски клуб „Владислав Варненчик“. За позитивната атмосфера допринесоха много и любезните ни домакини от Wake Park Варна.

lodka7 200x300 - За поредна година отпразнувахме Есетровата лунаIMG 20180826 195317 150x300 - За поредна година отпразнувахме Есетровата луна

Ние от WWF искаме да благодарим на всички присъстващи за проявения интерес и участието. Без вашата позитивна енергия, това събитие нямаше да бъде така хубаво! До нови срещи!