„Есетрова луна“ изгрява над Варна


 

WWF по традиция отбелязва августовското пълнолуние сред празненства и забавления

 

Древна индианска легенда гласи, че по време на августовското пълнолуние големи есетрови риби сякаш сами скачали в мрежите на рибарите. Именно затова те го нарекли „Есетрова луна“.

В тази връзка ние от WWF България за пореден път имаме удоволствието да ви поканим на колоритно празненство. „Есетрова луна 2018“ ще се състои тази неделя на 26.08. между 18:00 и 23:00 часа в Wake Park Varna и ще постави началото на Световната седмица на водата.

По традиция WWF България отбелязва августовското пълнолуние, посветено на есетрите. Запазили се до наши дни още от времето на динозаврите, днес тези величествени риби са на ръба на оцеляването. По тази причина и рибарските мрежи остават празни, а ние обръщаме сериозно внимание на темата.

За съжаление, есетрите са сред най-застрашените риби в света. В миналото те са стигали в близост до изворите на Дунав за да хвърлят хайвера си, а сега язовир „Железни врата“ ограничава миграционния им маршрут до едва 836 км. От началото на века се забелязва и катастрофален спад в числеността на тези риби. Именно в долното течение на реката днес са останали единствените жизнеспособни размножаващи се популации на четири вида есетри в Европейския съюз. За да разберете кои са те, елате да празнувате с нас!

На плажа ни очаква цял куп от атракции. Естествено, ще имаме телескоп за да наблюдаваме пълната луна. Освен това ще се забавляваме и с фотоколажна работилница „Есетрова луна“, с която можем сами да създаваме и да участваме в тематични фотографски колажи. Не пропускайте и нашата игра с награда за любителите на високия адреналин. На място ще можете да си вземете и специални WWF сувенири, както и да поговорите с представителите на нашия екип. За да подготвим за вас наистина празнична атмосфера, ще ни съдейства и местната скаутска организация.

Обещаваме ви магично празненство по време на пълнолуние, а в допълнение ще разберете повече за проблемите, които срещат рибите, като препятствия за миграцията им, преграждане на реките, бракониерство, свръхулов, замърсяване и др.  Ще ви разкажем и защо WWF насочва усилията си за опазването на тези емблематични видове в Долен Дунав и северозападната част на Черно море.

Водещи на фотоколажната работилница са: д-р Любен Кулелиев (арт-педагог, фотограф), Румен Байков (фотограф) и Росица Маринова (модератор).

Празненството е подходящо за всякаква публика. А входът е свободен.

Ще се радваме да ви видим там!