Атрактивни събития отбелязаха тазгодишната „Есетрова луна“


Индианска легенда гласи, че по време на августовското пълнолуние големи есетрови риби сякаш сами скачали в мрежите на рибарите. Именно затова те го нарекли „Есетрова луна“. Днес обаче мрежите на рибарите са празни. Оцелели още от времето на динозаврите, в наши дни есетрите са на ръба на оцеляването. WWF използва повода да привлече вниманието към тези удивителни и критично застрашени риби. Събития под надслов „Есетрова луна“, включващи телескоп, интерактивни образователни игри и арт инсталации, прожекции на документален филм и макет на есетра в естествен размер, бяха проведени в няколко български града.

В Ботаническата градина в Балчик, в периода 4-6 август, есетровият екип на WWF организира за многобройните посетители забавни информативни игри, свързани с есетрите. Вечер събитието се пренасяше на Крайбрежната алея. Там туристите и местните ги очакваха телескоп за наблюдение на Есетровата луна и истинско рибарско корабче с екрани и образователни електронни игри на борда. В рамките на инициативата на WWF повече от 1500 души научиха за дунавските есетри – защо са важни, какво ги заплашва и как можем да ги опазим.

Творци от различни поколения създадоха инсталации, представящи есетровите риби и заплахите за тяхното оцеляване

Симпозиум за лендарт и кинетично изкуство КЕВИС, организиран от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, също протече под надслов „Есетрова луна“. В рамките на седмица – от 31.07. до 06.08. в Етнографски музей на открито „Етъра“ български студенти и утвърдени творци работиха върху произведения, задвижвани от вода, които представят есетрите и причините за изчезването им. Те получиха подробна информация за тях от Калина Бояджиева от WWF, която откри симпозиума с разказ за есетрите и представи макет на есетра в естествен размер. Творбите ще останат изложени в Етъра до края на туристическия сезон.

Документален филм разказва за предизвикателствата пред опазването на есетрите

Като част от честваниятa на Есетровата луна WWF представи документалния филм „Тайнствените властелини на Дунав“ на режисьора Камен Коларов. Той разказва за емблематичните за Дунав и Черно море есетрови риби, опасностите за оцеляването на вида и работата на WWF за опазването му. За да увеличи броя на дивите есетрови популации, през 2015 г. природозащитната организация зарибява Дунав с над 50000 малки чиги.

По покана на школа „Дедал“ прожекция се организира и в тяхното ателие във Варна. Присъстваха 50 човека, сред които местни рибари и еколози. Получи се интересна дискусия с представителите на WWF, в която пролича, че местните рибари разбират колко е важно видът да се запази и полагат усилия за това.

Вижте филма тук: https://youtu.be/SmKju5sba-U