Никулден: WWF и рибарите заедно в опазването на есетрите


Днес е Никулден – денят на рибарите. По повод празника решихме да ви разкажем малко повече за работата си с тях и да ви запознаем с техен представител, превърнал в своя мисия опазването на морето – Емил Милев.

За нас от WWF работата с рибарските общности е от ключово значение за опазването на рибните запаси, особено на видове с драстично намаляващи популации като есетрите. Тези удивителни риби дълги години са били източник на поминък за рибарите по Дунав, но днес са критично застрашени и уловът им е забранен.

Наши експерти редовно посещават населените райони, където есетрите са важна част от живота на местните общности. Там те се срещат с рибарите, за да ги информират за заплахите, пред които видът е изправен, за въздействието на прекомерния улов, законовите изисквания и дългосрочната полза, която те биха имали от опазването на есетрите. Заедно търсим и алтернативни източници на доходи, които да запълнят празнините, причинени от забраната за улов. Такава алтернатива може да бъде например извършването на мониторинг на есетровите популации и затова всяка година провеждаме подобни обучения. Включването на рибарите в опазването на есетрите ги кара да  се  чувстват  лично  обвързани с процеса, като в  същото  време придобиват практически  умения,  които  могат  да  бъдат от  полза за изследователски или природозащитни дейности.

Много ни радва, че намираме все повече съмишленици сред рибарите. За Никулден се свързахме с един от тях – Емил Милев, председател на Сдружение „Черноморски изгрев“. Той се занимава с риболов от 20 години и ясно е осъзнал нуждата да се гледа в дългосрочен план – да се лови по начин, който не нарушава баланса в морето, да не се замърсява водата, за да може години напред да има риба. Споделя, че иска и децата му да се занимават с това и да има риба и за техните деца. На въпроса има ли проблем с есетрите, отговаря: „Има, разбира се – закъснялата реакция на контролните органи, системното унищожаване на Дунав, замърсяването“. Вярва, че е необходимо време да се възстанови видът и затова забраната трябва да бъде удължена, но и че рибарите могат да допринесат значително, като пускат есетрите обратно във водата. Той не само дава личен пример, но и се старае да разпространява каузата си, за да се мотивират и други рибари да го последват – с колегите му заснемат как пускат случайно попаднали в мрежите им есетри и публикуват видеата в социалните мрежи.

За Никулден Емил желае на рибарите пълни мрежи, а ние – все повече от тях да действат с мисъл за природата и бъдещето.

202522 517292154962861 525777088 o 300x225 - Никулден: WWF и рибарите заедно в опазването на есетрите
Емил Милев с две от дъщерите си на кораба “Лаврак” (C) Личен архив