Конкурс за есетров постер стимулира въображението на десетки ученици


Конкурс за изработването на есетров постер, организиран от WWF България, се проведе в няколко български училища в края на април. Инициативата се състоя в партньорство с Junior Achievement България (JA Bulgaria) по проект „Зелено сътрудничество без граници“. Нестандартният конкурс провокира интереса на десетки ученици от Русе, Видин, Бургас и Смолян.

За да въведе децата и младежите в тайнствения свят на есетрите, преди старта на конкурса WWF проведе онлайн урок, посветен на тези слабо познати Дунавски обитатели. Ихтиологът и експерт от WWF Стоян Михов разказа на любопитние слушатели историята и огромното значение на есетровите риби, рисковете пред които са изложени днес и какво можем всички ние да направим, за да ги спасим от изчезване.  А целта на конкурса беше да затвърди знанията, придобити по време на урока, както и да мотивира учениците сами да потърсят творчески решения за опазването на критично застрашените риби.

„Една от посоките, в които от WWF усилено работим, за да гарантираме опазването на есетрите, е да намерим алтернативен поминък за рибарите. Това е важно, за да не се изкушават да прибягват до бракониерство. Радваме се, че със задачата, която поставихме на децата, а именно да приложат наученото от урока в един есетров постер, успяхме да стимулираме тяхното въображение. Получихме много интересни постери и сме наистина очаровани от таланта на учениците“, разказа за конкурса Калина Бояджиева от WWF България.

Сред множество прекрасни творби, пет бяха отличени като победители. Те са дело на ученици от Русе, Видин и Смолян. Ето и техните вдъхновяващи произведения:

Бобева и Цветелина МилковаРусе 300x212 - Конкурс за есетров постер стимулира въображението на десетки ученици    Poster Svetoslav Kamenov Vidin 300x225 - Конкурс за есетров постер стимулира въображението на десетки ученици  

Валчак Русе 212x300 - Конкурс за есетров постер стимулира въображението на десетки ученици    Poster Iva 2 225x300 - Конкурс за есетров постер стимулира въображението на десетки ученици    94192672 833359833853224 6052519272742125568 n 239x300 - Конкурс за есетров постер стимулира въображението на десетки ученици