Бракониерите нямат страх от вируси: 2 спасителни есетрови операции, 2 страни, 2 дни


another sturgeon saved bg 1 300x300 - Бракониерите нямат страх от вируси: 2 спасителни есетрови операции, 2 страни, 2 дни
© ИАРА, България

Бракониерите не се страхуват от вируси. За щастие Украинският пограничен отряд, Българската гранична полиция и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултура (ИАРА) все още са много активни през този най-важен период на миграция и хвърляне на хайвера в Дунав.

От началото на годината в България вече са иззети над 100 незаконни кърмаци, с хиляди куки по тях. Само на 19 март в района на българския град Козлодуй са иззети над 40 кърмаци. 100-килограмова мъжка моруна бе намерена жива и закачена на един от тях. Инспекторите успяха безопасно да върнат рибата в реката. Експертите на WWF-България от проекта „Живот за дунавските есетри“ можеха да присъстват само виртуално.

По същото време, Пограничният украински отряд залови двуметрова 150-килограмова бременна моруна от двама рибари край град Вилково. Есетрата беше пусната успешно обратно в Дунав и срещу нарушителите беше образувано наказателно производство.

Масовите съкращения поради Covid-19 могат да окажат още по-голям натиск върху есетрите, най-застрашеният вид на планетата, тъй като хората търсят алтернативни източници на доходи. Защитата на есетрите и техните местообитания е от решаващо значение, ако искаме да постигнем целта за нулева загуба на биоразнообразие до 2030 г.