Борбата за опазването на есетрите се пренася и онлайн


WWF-Румъния разработи интернет платформа, на която гражданите могат да сигнализират в реално време за престъпления срещу природата

WWF-Румъния отбеляза Световния ден на околната среда (5 юни), стартирайки уникална онлайн платформа. Виртуалната система за подаване на сигнали actionez.ro е стъпка напред в усилията на екологичните организации и властите за опазване на дивата природа. Новаторската платформа дава възможност на активните граждани да се включат по-ефективно в опазването на дунавските есетри, както и на други застрашени видове и природни обекти.

През последните години хората са станали по-чувствителни към проблемите на околната среда. Но… не винаги знаят как да реагират и към кого точно да се обърнат за съдействие. Като отговор именно на тези неясноти идва инструментът actionez.ro, който ще бъде използван при пълна гаранция за защита на личните данни. Чрез него граждани, които имат информация за случаи на бракониерство, нелегален риболов, замърсяване или други престъпни дейности, вече могат да сигнализират директно на властите. Очакванията са, че този нов вид виртуално сътрудничество ще помогне на правоприлагащите органи да взимат ефективни мерки в максимално кратък срок. В зависимост от случаите, платформата ще съветва потребителите дали да сезират съответните институции, или да изпратят конкретни препоръки за по-нататъшни стъпки.

На actionez.ro хората могат да алармират властите за нарушения в няколко области: води, гори, животински видове, замърсяване и отпадъци. Веднъж изпратен, сигналът ще бъде пренасочен към компетентните институции, след което ще се появи и на специална карта за известия – видима за всички. Когато съответният орган отговори на оплакването, платформата ще даде обратна връзка, отразявайки решаването на проблема.

„Докато работихме по двата LIFE проекта за опазване на есетрите, ние често срещахме хора, които ни разказваха, че са ставали свидетели на нелегални дейности по поречието на Дунав. Но ако те не се случат в наше присъствие, за нас би било изключително трудно да алармираме властите в реално време. Затова actionez.ro идва да подкрепи усилията на хората, които обичат природата и могат да помогнат за опазването на есетрите, сигнализирайки възможно най-бързо, когато видят незаконни дейности“, заяви Кристина Мунтеану, координатор на проекта „Живот за дунавските есетри“ в Румъния.

Въпреки че засега функционира само на румънски език, платформата е един добър пример за това как могат да бъдат ангажирани хората в опазването на нашия общ дом – природата.