Şipul

În bazinul Mării Negre, șipul (Acipenser sturio) a fost mereu cel mai rar sturion, prezenţa sa fiind documentată abia la începutul secolului XX. În prezent, este speciecritic ameninţată.
6-european-sturgeon

Date și cifre

  • Conform unei surse, ultima captură de șip înregistrată în Europa a fost pe porțiunea sârbească a Dunării, în anul 1954.
  • În bazinul Mării Negre, șipul a fost mereu cel mai rar sturion, prezenţa sa fiind documentată abia la începutul secolului XX.
  • Şipul pătrunde în râuri din ianuarie până în octombrie, vârful migraţiei având loc în perioadele cu nivel ridicat al apei,  în lunile aprilie şi mai.
  • În timpul şederii  în mare, şipul preferă estuarele  cu soluri nămoloase.
  • Se ştie că această specie s-a reprodus în Dunărea inferioară, deoarece în anii 1930 au fost descrişi hibrizi ai acestuia cu alte specii din Dunăre.

Sturionul dispărut

Şipul (Acipenser sturio)© WWF 2012

Şipul (Acipenser sturio)
© WWF 2012