Păstruga

Păstruga (Acipenser stellatus) a fost întotdeauna o specie rar întâlnită în bazinul mijlociu şi superior al Dunării, dar obișnuia să urce şi pe râuri tributare Dunării precum Prut, Tisa, Drava, Sava sau Morava. În prezent este critic ameninţată cu dispariţia.

3-stellate-sturgeon

Date și cifre

  • Acipenser stellatus a fost întotdeauna o specie rar întâlnită în bazinul mijlociu şi superior al Dunării, dar obișnuia să urce şi pe râuri tributare Dunării precum Prut, Tisa, Drava, Sava sau Morava.
  • Păstruga migrează primăvara şi toamna. Masculii rămân în locurile de înmulţire până la 6 săptămâni, în timp ce femelele rămân numai 10-12 zile.
  • Păstruga încetează să se hrănească când incepe migraţia. După reproducere, se reîntoarce rapid  în mare, unde începe din nou să se hrănească.
  • 87% – scăderea capturilor comerciale globale, ceea ce indică declinul speciei.
  • 55.000 de păstrugi au fost gasite moarte în Marea Azov în anul 1990, din cauza poluării.
  • 72,5% – scăderea capturilor de păstrugă în doar 4 ani, conform datelor oficiale din România.

Sturionul înstelat

Păstruga (Acipenser stellatus)
© WWF 2012