Nisetrul

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedti) era, odinioară, cea mai întâlnită specie de sturion din Dunăre. Migra în mod regulat până la Bratislava. În prezent,este critic ameninţat cu dispariţia.

2-russian-sturgeon

Date și cifre

  • Conform estimărilor, în perioada 1966-1974, circa 209.000 de exemplare își aveau locurile de hrănire în nord-vestul Mării Negre. Situația actuală este necunoscută, dar se estimează o populație mult mai mică.
  • Nisetrul era odinioară cea mai întâlnită specie de sturion din Dunăre. Migra în mod regulat până la Bratislava. Unele exemplare au fost observate chiar și la Viena (km 1.925 al Dunării) şi Regensburg (km 2.381 al Dunării).
  • Indivizii care migrează primăvara, intră în apele dulci chiar înainte de depunerea icrelor și se reproduc  în zona inferioară a Dunării (între km 320-650). Indivizii care migrează toamna, depun icre primăvara următoare, în zone situate în amonte (km 900-1.200 al Dunării).
  • În fosta Iugoslavie capturile au scăzut, de la 14.636 kg în 1983, la 1.636 kg în 1985 (un declin de aproape 90%), din cauza construcţiei barajului Porţile de Fier II în 1984, care a blocat accesul sturionilor spre zonele de reproducere.
  • 99%- scăderea capturilor de nisetru în doar 4 ani, conform datelor oficiale din România.

Înotătorul rapid

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedti)© WWF 2012

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedti)
© WWF 2012