Среща на Управляващия комитет в София

The project team and Steering Group in Sofia. © WWF

Първата среща на Управляващия комитет на проекта „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България” се проведе в София на 22-23 януари 2013 г. Екипът на проекта сподели актуална информация за есетровите риби и дискутира основните проблеми и заплахи за тяхното бъдеще. Екипът обсъди законодателството, свързано с есетровите риби и предизвикателствата пред екипа.

По време на срещата бяха представени две скорошни проучвания: докладът на организацията TRAFFIC за търговията с хайвер на есетрови риби в България и Румъния, както и предварителните резултати от проучването на пазара на търговия на незаконен хайвер в България и Румъния.

Управляващият комитет се състои от експерти от различни институции, които се занимават със защитата на есетрови риби, както и с контрола на риболова и търговията с хайвер.

„Подкрепата от тази ръководна група и ценните идеи, които участниците в нея ни дадоха по време на дискусиите, ще бъдат от голяма полза за изпълнението на проекта“, каза Jutta Jahrl, ръководител на проекта от WWF в Австрия.

Проектът „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България” беше одобрен от програмата на ЕС Life+ през юли 2012. Проектът се изпълнява от WWF в Австрия, България и Румъния до септември 2015. Екипът на проекта си е поставил за цел да се справи с прекомерния и незаконен риболов, основната пряка заплаха за оцеляването на дунавските есетри.

Екипът на проекта на срещата в София. © WWF

Екипът на проекта на срещата в София.
© WWF

Експертната среща за есетрите в София. © WWF

Експертната среща за есетрите в София.
© WWF

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *