ЕС финансиране за проект за есетрите на WWF

© Hartmut Jungius / WWF-Canon

Проектът „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“ е одобрен от програмата Лайф+ на Европейския съюз. Проектът ще се изпълнява от WWF в Австрия, България и Румъния от юли 2012 г. до септември 2015 г. Той ще се бори срещу прекомерния риболов, основната пряка заплаха за оцеляването на дунавските есетри.

Есетровите риби в река Дунав са древен вид мигриращи риби, които днес са на ръба на изчезване, главно поради свръхулова за ценния им хайвер. Техният спад е ясно документиран с бързото намаляване на улова през последните десетилетия. Причините за спада са сложни, но липсата на осведоменост и информация е сред водещите за най-важната – свръхулова.

„Целевите групи на проекта са рибарските общности, правните органи, хора на високи позиции, собствениците на развъдници на есетра, както и преработватели и търговци на хайвер в Румъния и България“, твърди Юта Ярл, ръководител на проекта от WWF в Австрия.

„Нашата основна цел е до 2015 г. да  няма незаконен улов на есетрови риби, поне в 15-те рибарски общности в България и Румъния, с които ще работим”, обяснява Ярл. „Също така ще искаме да призовем фирмите, износители на хайвер от България и Румъния, да се откажат от незаконното снабдяване с есетрови риби и хайвер”.

Екипът на проекта също така предвижда по-строго изпълнение и по-силна политическа подкрепа за опазването на дунавските есетри до 2015 г.

„Надяваме се, че до края на проекта всички целеви групи ще покажат най-малко 50% повишение на осведомеността и познания за свръхексплоатацията на есетрите”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *