Първи инфо табели за проекта в България и Румъния

The project team.

Първите информационни табели за проекта „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“ бяха монтирани от двете страни на река Дунав. Във Фетещи, Румъния, екипът на WWF поканени местните рибари и представител на Европейската комисия, за да инсталират табелата. Тя беше официално открита от Юта Ярл, ръководител на проекта, и от Кристина Мунтеану, Национален координатор на проекта за Румъния.

По-късно Мариан Кристя, началник на местната рибарска асоциация във Фетещи говори за необходимостта от защита на дунавските есетри и за опита на местните рибари.

Мариан Кристя и екипът на WWF.

Мариан Кристя и екипът на WWF.

От другата страна на реката, на територията на Природен парк Персина в Белене беше поставена първата информационна табела в България.

Първата инфо табела в България.

Първата инфо табела в България.

Информационните табели разкриват, че риболовът на есетрови риби има дълга история в Дунавския регион и че в продължение на много векове той е помагал на общностите по поречието на реката да процъфтяват. Но днес есетровите риби са на ръба на изчезване и е наш ред да им помогне, като им дадем възможност да се възстановят. Без есетровите риби, нашата планета ще изгуби този ценен вид завинаги, а рибарите ще останат без своя източник на доходи.

Още шест табели ще бъдат инсталирани в Румъния и България тази есен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *