Обучение за правоприлагащите органи

ENFORCING THE PROTECTION OF STURGEONS. © WWF

Експерти от Унгария, Холандия, Великобритания, Румъния, Сърбия, Турция и Австрия проведоха обучение и дискусии за опазването на дунавските есетри и спирането на незаконната търговия с хайвер от диви есетри с представители на Гранична полиция, агенция „Митници“, Министерството на околната среда и водите, Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарството и аквакултурите.


Срещата се проведе в рамките на проекта на WWF „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“ по програма Life + на ЕС. България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз, които имат жизнеспособни популации на есетрови риби.

В срещата се включиха над 80 представители на български институции.
„Много е важно да се учим взаимно, за да имаме успех в борбата с престъпленията срещу дивата природа“, заяви Грант Милър, ръководител на CITES (Конвенцията за международна търговия със застрашени видове) екипа на граничните власти на Великобритания.

Участниците имаха възможност да споделят своите впечатления и мнения, и да зададат въпроси за разпознаването на пратки, които могат да съдържат забранени продукти, като хайвер от есетри.

Участници в обмена. © WWF

Участници в обмена. © WWF

„Нова тенденция е хайверът да се опакова като произведение на изкуството – кутиите се рисуват, за да приличат на нещо друго, но всъщност прикриват истинското си съдържание“, разказа Яп Райнхауд, експерт в областта на защитата на флората и фауната, включени в CITES и регламентите на Европейската комисия.

„Нашият опит показва, че за откриването на продукти от есетри могат да бъдат тренирани обучените да засичат наркотици кучета“, разказа още Милър, а Каталин Keче-Нади, старши програмен директор в TRAFFIC (международна организация за мониторинг на търговията с дива природа), предостави информация за обучението на такива кучета.

„Много е важно да се разбере, че престъпленията срещу дивата природа са точно това – престъпления, зад тях стой човешка алчност и престъпни групировки“, напомни Милър.

Grant Miller. © WWF

Грант Милър говори по време на събитието. © WWF

Сертадж Япиджъ, представител на турското Министерство на митници и търговия, пък разказа за залавянето на пратки с незаконен хайвер, пътуващи към най-известния курорт на страната – Анталия: „Есетровият хайвер е много чужд за вкуса на турците, той не е традиционна храна, която консумираме. Вероятно увеличаващият се трафик на хайвер е предназначен за туристите в Анталия“, коментира той.

Юта Ярл, консервационен експерт във WWF, показа няколко кутии с хайвер от есетри – някои от които незаконни. Най-скандален „експонат“ от колекцията е кутийка от 30 грама хайвер от българска дива моруна..

Експертите уточниха, че в страните на потребление на есетрови продукти се забелязва и друга тенденция – хайверът от диви есетри се използва в козметични стоки. Така пазарът за есетрови продукти се разширява, докато дивите популации на рибите стават все по-малко.

Бяха обсъдени и другите опасности за есетровите риби в Дунава като изграждането на нови язовири, които да препречват техния миграционен път, така както се случва в момента с язовирната стена на „Железни врата“.

„Важно е да опазим дивата река, а не да я превърнем в плавателен канал. Технологията е развита достатъчно да можем да пригодим корабите към реката, а не реката към корабите“, заяви Иван Христов, ръководител на програма „Води“ във WWF България.

„Освен това, изваждането на инертни материали от речните корита унищожава местата, където есетрите хвърлят хайвера си“, допълни Юта Ярл.

Препоръката на всички експерти към българските власти е да се подпомогне сътрудничеството както между институциите в страната, така и с техните еквиваленти извън България.

„Никой от нас не може да се справи с този проблем сам. Моят съвет е всеки от вас да потърси човекът, който е на същата позиция във Великобритания, за да можете да обменяте бързо и ефективно информация при най-малкото съмнение за престъпления срещу дивата природа“, каза Милър.

Участниците в обучението получиха сертификати от WWF.

Яп Райнхауд връчва сертификати. © WWF

Яп Райнхауд връчва сертификати на участниците. © WWF

Презентации от събитието

1 Нагласи към опазването на есетровите риби – Любомир Василев

2 Проектът на WWF и ЕК за есетрите – Jutta Jahrl

3 Ролята на България – Jaap Reijngoud, Katalin Kecse-Nagy

4 Проучвания на търговията с хайвер – Jutta Jahrl

5 CITES EU TRAFFIC – Katalin Kecse-Nagy

6 Методи за контрабанда и укриване – Jaap Reijngoud

7 Нередовни документи – Jaap Reijngoud

8 Митнически процедури – Jaap Reijngoud

9 Профил на риска – Jaap Reijngoud

10 EU TWIX – Katalin Kecse-Nagy

11 CITES и България – Валери Георгиев

12 Великобритания Търговия с хайвер – Грант Милър

13 Търговията с хайвер в Турция – Sertaç Yapıcı

14 Есетровъдството в България – Ангел Цеков

15 Биология на есетрите – Ангел Цеков

16 Мониторинг на есетровите риби – Радослав Станчев

17 Обучение в Митници – Jaap Reijngoud, Grant Miller

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *