Необходими са мерки срещу „изпирането“ на есетрови продукти

Хайверът на международния пазар произхожда основно от ферми.

Постоянният комитет на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES), призова в рамките на 66-то си заседание в Женева през януари, за спешни действия в борбата с незаконната търговия с продукти от диви животни, като рог от носорози и слонова кост, както и хайвер от есетри. Бяха одобрени и голям брой други мерки, които ще подпомогнат опазването на много застрашени видове, включително тигри, човекоподобните маймуни и др.

„Това беше най-интензивната среща на Постоянния комитет на CITES. WWF е удовлетворена, че международната инерция от последните години за справяне с незаконната търговия с продукти от диви животни „, заяви Колман O Криодейн, експерт от WWF по търговията с диви животни.

Сред проблемите, разглеждани от CITES, е и представянето на диви животни като отгледани във ферма, т. нар. „изпиране“.  Есетрите са сред най-застрашените в световен план видове, които са изключително засегнати от такива практики. Не са редки случаите, в които след лабораторни изследвания се оказва, че хайверът, предлаган като произхождащ от ферми, идва от регион или от вид, различен от посочения на етикета. Това означава, че е възможно продуктът да е добит от есетрови риби, които не са били отгледани във ферма, а от диви есетри, хванати от бракониери.

В наши дни хайверът за международния пазар се произвежда основно от аквакултурите, докато в миналото е произхождал най-вече от диви есетри. В този контекст  работната група към Постоянния комитет за есетровите риби и веслонос предложи изменения в Резолюция Конф. 12.7 (Rev. COP16). Комитетът предлага да се привлече вниманието на институциите – както на създаващите нормативната уредба, така и на следящите за изпълнението на правилата – върху контрола на съоръженията за аквакултури. Документът с предложените промени може да бъде открит тук.

Румъния и България са единствените страни от Европейския съюз, в които все още се размножават диви есетрови риби. Въпреки, че са защитени от CITES от 1998 г. насам, бракониерството и незаконната търговия с черен хайвер и други есетрови продукти продължават да заплашват съществуването на дивите есетрови риби. Всяка опаковка хайвер, предлагана на международния пазар, трябва да има етикет CITES. Етикетът дава информация за вида, неговия произход (дивите видове са маркирани с „W“, а отгледаните във ферми с „C“), страната на произход, годината на улавяне или пакетиране, официалния регистрационен код номер на сертификат / разрешително за реекспорт / препакетираща компания (включително държавата на преопаковане, ако продуктът е бил внесен и преопакован), и идентификационния номер на партидата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *