„Есетрите. Запази дунавското богатство“ е номиниран за наградите „Натура 2000“

© WWF

Проектът „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри  в Румъния и България“, познат още като „Есетрите. Запази дунавското богатство бе номиниран за европейските награди „Натура 2000“ през 2016 г. в категорията „Комуникации“.

Наградата се присъжда всяка година в пет категории, отразяващи най-големите постижения в опазването на природата в Европа – Природозащита, Комуникация, Трансгранично сътрудничество, Сближаване на интересите и Социално-икономически ползи.

Проектът участва и за наградата на публиката, за която може да се гласува до 8-ми май. Носителите на тази награда и на наградите, присъждани от журито, ще бъдат обявени на 23-ти май, два дни след Деня на Натура 2000.

Проектът „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри  в Румъния и България“ по програма Life + има за цел да се справи с прекомерния улов, който е основната пряка заплаха за оцеляването на дунавските есетри. Проектът представлява съществен принос за опазването на биологичното разнообразие в Европа. Той има за цел да спре свръхексплоатацията на критично застрашените есетрови риби в река Дунав в акваториите на България и Румъния и да се осигури дългосрочно оцеляване на тези видове, както и запазване на високата им естествена и икономическа стойност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *