Как да помогна на есетрите?

Подай сигнал за бракониерство

За какво да сигнализирам

Подобно на хората, есетрите живеят дълго и достигат зрялост късно в живота си. Това ги прави уязвими към свръхулова, защото им трябват много години, за да се възстановят. От общо 27 вида есетрови риби, шест се срещат в Дунав, но пет от тях са критично застрашени (един дори се смята за изчезнал).

Контролът върху незаконния улов на диви есетри е труден, но не невъзможен. Институциите имат немалки успехи, но гражданското участие може да даде много по-осезаем резултат. Ако станеш свидетел на бракониерство, подай сигнал!

Кърмаци

Подай сигнал за продажба на хайвер от диви есетрови риби

За какво да сигнализирам

Въпреки забраната за улов, есетрите стават жертва на бракониери заради големия интерес към хайвера им. Хайверът от моруна (белуга) и руска есетра са едни от най-скъпите храни в света. Световната търговия с хайвер от диви видове е строго контролирана, а в момента търговията с хайвер от диви есетри от България и Румъния е забранена.

Всички контейнери с хайвер от есетрови риби – без значение дали хайверът е от диви видове или от развъдници – трябва да носят етикет от организацията CITES, която следи за търговията със застрашени видове. Най-често на пазара се предлагат хайвер от моруна – известна още като Huso huso или белуга, руска есетра (хайвер от осиетра) и пъструга (хайвер от севруга).

Контролът върху търговията с продукти от диви есетри е труден, но не невъзможен. Институциите имат немалки успехи, но гражданското участие може да даде много по-осезаем резултат. Ако видиш да се продава хайвер от диви есетри или без етикет от CITES, подай сигнал!

Лого на CITES

Информирай се

В момента се планират дейности, които заплашват река Дунав и поставят под въпрос бъдещето на есетровите риби. Някои от тези дейности – като превръщането на реката в плавателен канал за големи кораби, могат да се окажат фатални за есетрите. Информирай се за проектите за Дунав от сайта на WWF и използвай гражданските си права при вземането на решения за бъдещето на реката. Прочети повече на wwf.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *