Експертите на WWF: Стоян Михов

© David Strobl / WWF

Стоян Михов е проектният ръководител за България на проекта „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“. Той е роден и израснал на брега на Черно море в България, но работата му го отвежда на Дунавското крайбрежие. Завършва образованието си в областта на науките за околната среда и натрупва много опит в опазването на природата, като се грижи за възстановяването на естествената връзка между Бургаските езера и Черно море.

„Когато ме поканиха да координирам проект за възстановяване на влажните зони в Природен парк „Персина” в гр. Белене, една от най-интересните защитени територии в България на Дунав, не можах да устоя.Това беше огромна промяна и страхотно предизвикателство. Речните екосистеми са коренно различни от морските екосистеми, с които съм запознат. Те също така са много по-добре опазени от черноморските. Разбираемо е, защото съществуват над 70 застрашени от изчезване видове риба в тази част на река Дунав, включително есетрите.

Тъй като риболовът на есетрови видове в момента е незаконен, фактите се достъпват трудно, и голяма част от информацията е анекдотична. Въпреки всичко, от това, което знаем, става ясно, че бракониерството все още се среща, при това доста широко. Основната движеща сила за свръхексплоатация е изключително високата икономическа стойност на хайвера на есетровите риби. Черният пазар тук е в разцвет и незаконен хайвер от България и Румъния може да бъде открит и в други държави от Европейския съюз.

Като консервационен експерт в WWF, имам възможност да наблюдавам много мигриращи риби от Черно море до река Дунав,както и настъплението на всякакви видовеинвазивни риби. Тук имам възможност да правя това, което обичам най-много – да преобразувам някои от най-красивите места и видове на Земята към естественото им, първоначално състояние. „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“ е обещаващ новаторски проект и съм горд да бъда част от екипа на проекта.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *