Експертите на WWF: Кристина Мунтеану

WWF's Cristina Munteanu © WWF

Кристина Мунтеану от WWF е част от румънския екип по проект „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри в Румъния и България“. Тя е експерт по видовете към WWF Румъния от 6 години. Кристина разказва как нейните знания и опит ще спомогнат за успеха на проекта.

„Исках да стана лекар, но приемният изпит по медицина беше много труден. Реших да продължа с биология, тъй като тя се занимава с живите организми и установих, че с лекота усвоявам тази материя. През третата година от моето обучение имах възможността да специализирам екология. И тогава сякаш се завърнах към старата си мечта — да лекувам хората — но на някакво по-високо ниво, тъй като здравословната среда допринася изключително много за всички аспекти на здравето на човека както в биологично, така и в социално и икономическо отношение.

Преди р. Дунав да ме очарова като професионалист, тя вече ме беше пленила като човек. Обичам тихите пролетни сутрини, когато водата блести под бодрото слънце, а птичките пеят в търсене на партньор. Като професионалист започнах да харесвам сложността на събраните тук теми — гори, птици, рибни стопанства, есетри. Динамиката на р. Дунав е изненадваща. Пейзажът се променя ежемесечно и една година не е същата като предишната. Никога няма да се отегчите, опитвайки се да разберете това място в търсене на решения за различните видове и хора, които съжителстват тук.

Най-големият урок по опазване на природните ресурси, който научих при работата си за WWF, е че трябва да сме търпеливи както с хората, така и с природата, а за добрите резултати са нужни дългосрочни и солидни взаимоотношения с местата, където работим.

Първият ми проект по р. Дунав беше финансиран по програма Life на ЕС. В рамките на проекта засадихме местни видове върби и бели тополи по островите на р. Дунав, като заместихме хибридните тополи. Поставихме също така изкуствени гнезда за морски орли и ловни соколи и се опитахме да ограничим инвазивния вид Amorpha fruticosa, докато новозасадените дървета пораснат достатъчно високи, така че да доминират над храста. Водехме постоянна битка със сушата и наводненията, които всяка година се намесваха в работата ни като доказателство, че всяко живо същество трябва да бъде силно и много гъвкаво, за да оцелее в заливните зони по р.Дунав. Докато работех по този проект се сблъсках със заплахата от инфраструктурните проекти, свързани с корабоплаването. Оценката на въздействието на корабоплаването върху дунавските острови установи, че корабоплаването е особено неблагоприятно за оцеляването на есетрите.

И така стигнахме до нашия нов проект, също финансиран по програма Life на ЕС. Един от най-вълнуващите аспекти на този проект е разкриването на нагласите и разбиранията на различните хора за този древен вид. Най-голямото предизвикателство пред проекта е работата с рибарските общности. Социално-икономическите аспекти в тях са пренебрегвани, а бедността не е добър приятел на опазването на природните ресурси. Нуждаем се от добра стратегия, за да превърнем тези общности в наши съюзници. С истинско нетърпение очаквам реализацията на този проект.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *